Ken jij de 10% regel al?

Waarschijnlijk niet. Dit is namelijk een regel die uit mijn eigen koker komt. Met liefde bedacht om iedereen met het daten te helpen.

Deze regel is een waardevolle invalshoek voor daten die ik heb bedacht om te voorkomen dat we te snel oordelen over potentiële partners. Vaak gebeurt het dat mensen na slechts één date denken dat ze al kunnen bepalen of iemand de juiste match is. Ze vertrouwen op dat ongrijpbare ‘gevoel’ om te beslissen of er al dan niet aantrekkingskracht is, en als dat gevoel er niet onmiddellijk is, gaan ze ervan uit dat het niet de moeite waard is om verder te daten. Maar is dat wel de juiste benadering?

Heb geduld

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, leer je die persoon slechts in beperkte mate kennen. Iedereen is zenuwachtig of probeert de beste versie van zichzelf te zijn tijdens die allereerste ontmoeting. Dat betekent dat je wellicht niet meteen de ware persoonlijkheid van je date ziet. De “10% regel” moedigt je aan om geduldig te zijn en de tijd te nemen om elkaar beter te leren kennen. Bij elke date onthult jouw potentiële partner je een extra 10% van wie die persoon werkelijk is, en na verloop van tijd kun je een veel vollediger beeld krijgen.

Na die allereerste date is je kennis van iemand nog 90% incompleet, en na de tweede date 80%, etc.. Het idee is dat je de relatie langzaam laat groeien, omdat echte liefde de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Het draait om het opbouwen van een solide basis en de relatie de tijd geven die ze nodig heeft om te bloeien.

Trek niet te snel conclusies

Dus, onthoud de “10% regel” de volgende keer dat je aan het daten bent. Het kan je helpen om niet te snel conclusies te trekken en open te staan voor het potentieel van een groeiende en duurzame liefdesrelatie. Geef liefde de kans om te groeien en te evolueren.

Ik merkte namelijk dat mensen soms na 1 date al willen of denken te weten of hun date de juiste partner is. En als ‘het gevoel’ er dan nog niet is of je niet direct aantrekkingskracht voelt, dit dan dus zou moeten betekenen dat je niet verder moet daten met diegene. Want zo ‘hoort’ het toch?

Maar je kent iemand nog maar een heel klein beetje als je iemand pas een keer ontmoet hebt. En bijna niemand is de beste versie van zichzelf tijdens een eerste date. Neem dus rustig de tijd om elkaar beter te leren kennen. Iedere date leer je iemand 10% meer kennen. Dus na een eerste date is iemand nog 90% een vreemde voor je, na de tweede 80%, enz. Take it slow, want liefde kan echt groeien!