Echt luisteren. Hoe doe je dat?

In deze bijzondere tijd van de lockdown in verband met het Coronavirus is aandacht schenken aan elkaar en naar elkaar luisteren belangrijker dan ooit. Je creëert verbinding door elkaar te begrijpen, verbonden in ruimte en in tijd met de fysieke wereld om ons heen, niet te vergeten spiritueel verbonden met elkaar te zijn.

Wij besteden ongeveer 60% van onze communicatietijd aan luisteren. Maar we zijn er niet zo goed in. Wij onthouden slechts 25% van wat we horen.

Je kent het vast wel, iemand vertelt een verhaal en meteen springen er allerlei gedachten in je op die je het liefst zo snel mogelijk wilt delen.Aadvies, een eigen ervaring, een boek dat de ander echt moet lezen… het is goed bedoeld, maar zodra je in actie komt luister je eigenlijk al niet meer.

Luisteren is onze toegang tot begrip. En wie wil er nou niet dat de ander jou begrijpt? Bewust luisteren creëert altijd begrip.

5 tips om beter te luisteren (Julian Treasure; auteur van het boek “How to be heard”):

  1. Stilte

Slechts 3 minuten per dag stilte is een prachtige oefening om je oren te resetten en te kalibreren, zodat je weer de rust hoort.

  1. Mixer

Zelfs als je in een lawaaierige omgeving bent, luister hoeveel soorten geluid je kunt horen. Je kan het bijvoorbeeld ook bij een meer doen, waar je het geluid van het water hoort, hoeveel vogels hoor je, etc.? Het is een hele goede oefening om de kwaliteit van je luistervaardigheid te vergroten.

  1. Genieten

Geniet van de dagelijkse geluiden, van een wasmachine tot je koffiemachine die bonen maalt. Alledaagse geluiden kunnen echt interessant zijn, als je oplet.

  1. Luisterposities

Dit is de belangrijkste van allemaal. Realiseer je dat je je luisterpositie kunt veranderen, naargelang waar je naar luistert. Actief, passief, kritisch, empathisch. Dit zijn maar een paar voorbeelden, er zijn er veel meer. Met deze posities kun je spelen.

  1. OWSV

Ontvangen:            aandacht schenken aan de ander.

Waarderen:           kleine geluidjes maken, zoals hmm, oké, oh.

Samenvatten:        vat samen wat je gehoord hebt.

Vragen:                   stel vragen over wat je gehoord hebt.

Ik nodig jullie uit om je met elkaar te verbinden naar een wereld van verbinding, begrip, liefde en vrede.

En vanzelfsprekend is bewust luisteren naar elkaar ook essentieel wanneer je op zoek bent naar een nieuwe partner.

Stay Safe, Stay Healthy, Take Care.